KONTAKTUJTE NÁS

LIKE FACEBOOK

NÁVŠTĚVNOST

Dnes7
Včera77
Tento týden84
Tento měsíc513
Total332351

MAPA STRÁNEK

Vítejte, kolemjdoucí
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Jaký průměr komínu pro kotel?
(1 prohlížející) (1) host
  • Strana:
  • 1

TÉMA: Jaký průměr komínu pro kotel?

Jaký průměr komínu pro kotel? 12 let, 7 měsíců #23

Dobrý den pane Ženíšeku,
předělávám si chalupu po rodičích na Čeladné a musím přiznat, že můj rozpočet je značně omezený. Proto řeším sám vše většinou svépomocí nebo za přispění opravdových přátel. Nicméně jsou věci, jako je topení, komín a elektrika, kterou si prostě člověk sám neuděla (navíc, pokud chce mít vše bezpečné a s revizí).
Můj dotaz se teď týka komínu, který řeším. Jaký pruměr komínu potřebuju, pokud budu mít kotel na tuhá paliva a budu topit dřevem-občas uhlím? Existuje nějaký program nebo vzorec, který by mi pomohl?
Vím, že to pro Vás asi nebude žádný kšeft, ale mě by Vaše rada mpomohla.

předem děkuji Viky...
  • Viktor Kožušník

Re: Jaký průměr komínu pro kotel? 12 let, 7 měsíců #24

Zdravím Vás Viktore,
ve Vašem dotaze je pár zmínek o bezpečnosti atd, ale zapomínáte na základní věc, a tou je bezesporu prvotní podmínka - projektová dokumetace....
Nevím, na základě čeho uvedenou rekonstrukci podnikáte, ale o co se chcete jako stavebník opřít (a podle Vašeho popisu se jedná o zásadní rekonstrukci objektu), když né o projektovou dokumentaci......???!!!
Nicméně to pomiňme a k Vašemu dotazu:
Průměr samotného komínu ovlivňuje několi důležitých faktorů od výkon kotle, druhu paliva, výšky samotného komínu, členitosti komíni atd...
Obecně si pamatuji základní +- vzorec:

S=K.(P/√H)

kde:
S-průřez komínu v cm2
K-redukční koeficient paliva(černé uhlí-0,030, dřevo-0,045,z.plyn-0,025)
P-výkon kotle (v kcal/hodinu)-pokud máte výkon kotle v kW, pak 1kW=860kcal
H-výška komínu (každý zlom-koleno je + 1metr navíc)

takže když máme např. kotel s výkonem 24kW, délku komínu 11m, jeden kolenový zlom, a topit budu černým uhlím, dostávám vztah:

S=0,030.(20640/√12)
S=178,7cm2

průměr pak dostanete ze vzorce: S=(π*d2)/4
178,7=(3,141592*d2)/4
227=d2
15=d

Takže při výše uvedených parametrech by měl mít komín minimální průměr 150mm...
Nicméně vzorec je pouze orientační a slouží kominíkům jen jako jakési rychlé vodítko pro bleskový navrh. Pro Vás by bylo jistě směrodatné vyjádření projektanta....!!!

Franta
  • admin
  • NEPŘÍTOMEN
  • Administrator
Poslední úprava: 12 let, 7 měsíců Napsal admin.
  • Strana:
  • 1
Doba nahrání stránky: 0.26 vteřin